Winkelmandje 0

Hoe introduceer je jezelf bij de uitgeverij?

Fanflicks Insturen Manuscript

Wij krijgen bijna dagelijks nieuwe manuscripten toegestuurd. Hartstikke leuk, natuurlijk! Weinig dingen zijn zo speciaal als een van de eersten zijn om iemands' werk te lezen, waar vaak iemands' hart en ziel in is gestopt.

Vaak krijgen we daarbij ook de vraag waar een manuscript aan moet voldoen, waar wij op letten, hoe wij het beoordelen, en wat je nog meer mee kunt sturen om ons een zo volledig mogelijk beeld van jou te geven.

-----

VANDAAG: Hoe kun je je het beste voorstellen aan de uitgeverij?

Ja, soms zien we ook mails waarin iemand in 2 regels - vol spelfouten! - aankondigt ook graag een boek uit te willen geven. Daarna verwijzen ze naar een bijlage, waar vaak maar 1 of 2 pagina's inzitten. En, als klap op de vuurpijl, zitten deze ook nog eens vol taal- en spelfouten (die zelfs Word er al uithaalt met zijn rode lijntje onder het woord!) en missen ze geregeld enige vorm van interpunctie.

Laten we duidelijk zijn: dit is niet de manier om je voor te stellen aan de uitgeverij. Natuurlijk zullen we nog steeds proberen om serieus jouw (erg korte) manuscript door te lezen, maar de kans is groot dat een redacteur al dusdanig ontmoedigd is door jouw introductie. Met een negatief antwoord tot gevolg!

Waar moet je dus vooral op letten bij je eerste contact met een uitgeverij?

  1. Voeg een fors stuk van je manuscript bij je e-mail. Het is niet erg als het niet af is, of als je het niet helemaal op wilt sturen. Zorg echter wel voor genoeg om ons een goede indruk van jou en jouw verhaal te geven. Niet 1 of 2 hoofdstukjes, dus, maar het liefst minimaal 50 pagina's van je werk.
  2. Voor het opsturen, laat eens de spellcheck van Word over je document heengaan. Deze haalt de meest opvallende spelfouten er al voor je uit. 
  3. Zorg ervoor dat je duidelijke alinea's, paragrafen en regels maakt. Niet alles achter elkaar doortypen, dus, maar ook af en toe een witregel. Begin een nieuwe regel voor iedere persoon die aan het woord is of iedere nieuwe omschrijving.
  4. Maak je manuscript netjes: overal hetzelfde lettertype, dezelfde grootte van letters, dezelfde spacing en outline. Als het nog niet af is: voeg aan het eind een kort 'briefje' voor de redacteur toe met je verdere plannen voor het verhaal.
  5. Denk goed na over de e-mail die je stuurt met je manuscript! Controleer ook deze op taal- en spelfouten, leg duidelijk uit wat je verwachtingen en ambities zijn. Stel jezelf kort voor. Zie het maar als een eerste brief aan een bedrijf waar je solliciteert: waarbij je je van je beste kant laat zien!

Onthou: je hebt maar 1 kans om een eerste indruk te maken. Laat deze dan ook gelden!Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.